Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Naukowcy z Newcastle planują wyhodować „prawdziwe” steki z polędwicy w laboratorium w ciągu 12 miesięcy

Mock łoś: stek z polędwicy z Newcastle, który pewnego dnia może zastąpić brytyjskie farmy, wkrótce pojawi się w pobliskim daniu

  • 3D Bio-Tissues twierdzi, że ich produkt jest nie do odróżnienia od produktów wysokiej jakości
  • Twierdzą, że technologia pozwala im wytwarzać 100 procent mięsa hodowanego w laboratorium
  • Komórki są pobierane od krowy, a następnie przechowywane w płynie przed rozpoczęciem procesu

Brytyjscy naukowcy starają się wyhodować „prawdziwe” steki w laboratorium w ciągu 12 miesięcy jako pierwszy na świecie.

Według 3D Bio-Tissues (3DBT), produkty będą nie do odróżnienia od wysokiej klasy kupowanych przez rzeźników i mogą pewnego dnia zastąpić zapotrzebowanie na farmy.

Szefowie firmy twierdzą, że ich technologia pozwala im wytwarzać w 100 procentach mięso hodowane w laboratoriach – co określa się jako „mięso takie, jakie znasz” – które może znaleźć się w menu restauracji w ciągu pięciu lat.

W procesie wykorzystuje się komórki pobrane od zdrowego zwierzęcia, takiego jak krowa, które są następnie przechowywane w płynnym środku przed przeniesieniem do bioreaktora, w którym hodowany jest stek.

Naukowcy pobierają komórki od krowy i wyekstrahowane z nich DNA umieszczają w specjalnym płynie

Naukowcy pobierają komórki od krowy i wyekstrahowane z nich DNA umieszczają w specjalnym płynie

Powstałą mieszaninę umieszcza się w banku komórek, a następnie w rosnącym bioreaktorze

Powstałą mieszaninę umieszcza się w banku komórek, a następnie w bioreaktorze, w którym hoduje się „kawałki mięsa”

Ostatnim krokiem w procesie jest wysłanie

Ostatnim krokiem w procesie jest wysłanie „mięsa” do sklepu lub restauracji w celu ugotowania

W przeciwieństwie do wcześniejszych wysiłków, 3DBT twierdzi, że ich steki są biologicznie i strukturalnie nie do odróżnienia od prawdziwych.

Naukowiec dr Chi Konon, dyrektor generalny 3DBT, powiedział: „Na całym świecie jest prawdopodobnie około 20 lub więcej firm, które działają w różnych dziedzinach. [lab meat] Sposoby. Ale o ile wiemy, są to mielona wołowina lub inne formy, ale nie wszystkie krojone.

Jeff Baker, dyrektor BSF Enterprise, firmy macierzystej 3DBT, mówi, że technologia firmy może zrewolucjonizować produkcję żywności. Powiedział: „Rolnictwo komórkowe to druga najbardziej ekscytująca technologia, która nadejdzie. Rozwiąże problem niedoborów żywności, rozwiąże gazy cieplarniane z powodu mniejszej ilości mięsa z gospodarstw rolnych, to przyszłość rolnictwa.

Dzięki pojedynczej, bezbolesnej biopsji z żywej krowy można pobrać tysiące komórek. Następnie umieszcza się go w bioreaktorze, gdzie dodaje się go do chemicznego czynnika wzrostu zwanego „City-Mix”, który zwiększa liczbę komórek.

Następnie umieszcza się je w banku komórek, a następnie przenosi do „bioreaktora tkankowego”, który stymuluje komórki do przekształcenia się we włókna strukturalne występujące w mięśniach. Firma nie ujawni dokładnie, co dzieje się w bioreaktorach, aby chronić swoją własność intelektualną. Ale na tym etapie komórki zamieniają się w produkt, który smakuje i wygląda jak zwykły stek.

3DBT, który zaczynał jako startup działający na Uniwersytecie w Newcastle, wykonał już pionierską pracę, tworząc pierwsze na świecie ludzkie rogówki — które, jak twierdzi, mogą przywrócić wzrok milionom ludzi.

Teoretycznie biopsje mogą pochodzić od dowolnego zwierzęcia, od świń po ryby i kurczaki

Teoretycznie biopsje mogą pochodzić od dowolnego zwierzęcia, od świń po ryby i kurczaki

Teoretycznie biopsje mogą pochodzić od dowolnego zwierzęcia, od świń po ryby i kurczaki. Może być również używany do tworzenia skóry, a nawet do budowy ludzkich mięśni pewnego dnia do przeszczepu. Innym obszarem, w którym sejsmiczność może mieć znaczenie, jest uprawa egzotycznego i zagrożonego wyginięciem mięsa zwierząt lub skór, aby zakłócić część nielegalnego handlu dziką fauną i florą.

Może to oznaczać robienie torebek ze skóry krokodyla lub powtarzanie kontrowersyjnych przysmaków.

„Jeśli pomyślisz o zupie z płetwy rekina, możemy zrobić płetwę rekina i nikt nie będzie wiedział, jaka jest różnica” – powiedział Becker.

Z jednej biopsji można zrobić tysiące steków.

Ale marzenia o zrobieniu mięsa „Frankensteak” nie są pozbawione kontrowersji.

Niektórzy badacze ostrzegają, że mięso hodowane w laboratorium może wymagać tak dużej ilości energii, że wyrządza bardziej długoterminowe szkody dla klimatu niż rolnictwo. Ostrzeżenia nie uwzględniają jednak wzrostu ilości źródeł zielonej energii ani tego, że mniejsza liczba zwierząt gospodarskich może znacznie zmniejszyć emisje metanu.

3DBT samo w sobie nie jest producentem żywności, ale zamiast tego dostarcza technologię innym grupom, które mogą następnie hodować mięso.

BSF Enterprise była notowana na Londyńskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w zeszłym tygodniu i jest obecnie wyceniana na 7,7 miliona funtów.

Reklama