Księżna Kornwalii dołączyła do Lady Mary Berry, aby ogłosić zwycięski przepis w konkursie na projekt Platynowego Cukierka Królowej, aby uczcić jej jubileusz tego lata.
Rozpoczęto ogólnokrajowy konkurs pieczenia z londyńskimi sklepami spożywczymi Fortnum & Mason i Wielkim jubileuszowym lunchem, którego celem było znalezienie deseru poświęconego panowaniu króla.
74-letnia Camilla i 87-letnia Dame Marie zostały sfotografowane, aby ogłosić zwycięski przepis na program BBC One, The Jubilee Pudding: 70 Years in the Baking, który zostanie wyemitowany 12 maja o 20:00.
Godzinny odcinek dokumentuje konkurs Fortnum & Mason, aby znaleźć „oryginalne i świąteczne ciasto, tartę lub deser pasujący do królowej”.
Zgodnie z regulaminem konkursu pudding musi być pyszny, a także „zrobić domową kuchnię, opowiedzieć historię i wytrzymać próbę czasu, aby stać się platynowym puddingiem królowej Elżbiety II”.
74-letnia księżna Kornwalii (na zdjęciu po lewej) połączyła siły z 87-letnią Mary Berry (na zdjęciu po prawej), aby nakręcić klip ogłaszający zwycięzcę konkursu platynowego puddingu. Wynik zostanie ogłoszony 12 maja
Jej Wysokość 96-letnia (na zdjęciu na przyjęciu w Sandringham House w lutym z okazji rozpoczęcia platynowego jubileuszu) świętuje w tym roku siedemdziesiąt lat na tronie
Zgłoszenia nadesłało ponad 5000 osób z całej Wielkiej Brytanii. Po ślepej ocenie opartej wyłącznie na przepisie przygotowanym przez szefa kuchni Fortnum & Mason, Rogera Bezzie oraz głównego szefa kuchni Sidneya Aldridge’a i zespół, została ona zredukowana do krótkiej listy 50.
Następnie dołączył do niego Roger Bizzi i szef kuchni Sidney Aldridge, Mark Flanagan, Roger Bizzi i Buckingham Palace, a trio wybrało swoje ostatnie pięć wpisów.
Te pięć wpisów zostanie ujawnionych w programie BBC, przygotowanym przez Bakers, a następnie przesłanych do panelu jurorów, w skład którego wejdzie Dame Mary i wielu innych nagradzanych piekarzy, profesjonalnych kucharzy, autorów, historyków i cukierników.
Wśród nich są MasterChef: profesjonalni sędziowie Monica Galetti, pisarka kulinarna Jane Dunn, piekarz i cukiernik Matt Adlard oraz belgijska pisarka i historyczka kulinarna Regula Ysewijn.
Camila zostanie przedstawiona jako gość specjalny pani Mary, a para ogłosi zwycięzcę konkursu.
Chociaż nic nie wiadomo jeszcze o najlepszych deserach, podczas rozmowy o konkursie na początku tego roku, pisarka kulinarna i sędzia Jane Dunn dała wskazówkę, czego panel powinien szukać w zwycięskiej piekarni.
Uważa się, że królowa, która została sfotografowana w zamku Windsor na początku tego tygodnia, smakuje „proste i niegrzeczne” jedzenie, co może znaleźć odzwierciedlenie w zwycięskim przepisie na deser.
Pojawiając się dziś rano przed terminem konkursu w lutym, powiedziała:Szukamy czegoś wielkiego jak Victoria Sponge lub Coronation Chicken, ale nowego i ekscytującego smaku, powiedziała Jane.
„Szukamy czegoś, co każdy może zrobić w domu, czegoś, co każdy pokocha, a cały naród będzie się cieszył”.
Jak pokazano w serialu, biograf księcia Filipa, Giles Brandreth, dodał, że królowa uwielbia „proste” i „niewygodne” potrawy, ale nie jest wielkim fanem jedzenia.
Po ogłoszeniu zwycięzcy przepis zostanie udostępniony społecznościom, które będą mogły wziąć udział w szacowanych na 200 000 Jubileuszowych Wielkich Lunchach, odbywających się podczas świątecznego czterodniowego weekendu w czerwcu.
zostanie udostępniony Online za pośrednictwem strony BBC Good Food, Fortnum & Mason’s i Big Jubilee Lunch.
The Jubilee Pudding: 70 Years in the Baking będzie emitowany w BBC One o 20:00, 12 maja.
„Ma skłonność do apatii. Rozwiązuje problemy. Miłośnik Twittera. Pragnący być orędownikiem muzyki”.
More Stories
Zdjęcia do „Pasji” rozpoczną się na początku 2025 roku
Ikona bicia serca Nick Perry jest nie do poznania na nowych zdjęciach po przejściu na emeryturę | Wiadomości o gwiazdach | Świat sztuki i telewizji
Piosenkarz i autor tekstów J.D. Souther umiera w wieku 78 lat: Piosenkarz i autor tekstów, który napisał hity dla The Eagles i Lindy Ronstadt, zmarł w swoim domu w Nowym Meksyku