Chociaż warzywa, takie jak brokuły, cebula, kapusta, jarmuż, kalafior i owoce, takie jak pomarańcze, banany, jabłka i cytryny, pomagają zwalczać raka, co z mięsem? Zrobić Jedzenie jedzenia Mięso zaostrza raka lub pomaga z nim walczyć? Nowe badanie rzuca na to światło.
Według badań opublikowanych w ogólnodostępnym czasopiśmie BMC Medicine, spożywanie mięsa pięć lub mniej razy w tygodniu wiąże się z ogólnie niższym ryzykiem zachorowania na raka.
Cody Watling i współpracownicy z Uniwersytetu Oksfordzkiego w Wielkiej Brytanii zbadali związek między dieta i ryzyka raka, analizując dane zebrane od 472 377 dorosłych Brytyjczyków zrekrutowanych do brytyjskiego Biobanku w latach 2006-2010. Uczestnicy w wieku od 40 do 70 lat zgłaszali, jak często jedli mięso i ryby, a naukowcy obliczyli częstość występowania nowych nowotworów, które rozwinęły się średnio 11 lat z wykorzystaniem kart zdrowia.
Przeczytaj także: Zmniejszenie ilości mięsa w planie diety ma wiele korzyści zdrowotnych i środowiskowych: Badanie
W swoich analizach uwzględnili stan cukrzycy, czynniki socjodemograficzne, społeczno-ekonomiczne i związane ze stylem życia. 247 571 (52 procent) uczestników jadło mięso więcej niż pięć razy w tygodniu, 205 382 (44 procent) uczestników jadło mięso pięć lub mniej razy w tygodniu, 10 696 (2 procent) jadło ryby, ale nie mięso, a 8 685 (2) procent) są wegetarianami lub weganami. 54 961 uczestników (12 procent) zachorowało na raka w okresie badania.
Naukowcy odkryli, że ogólne ryzyko zachorowania na raka było o 2 procent niższe wśród osób, które jadły mięso pięć lub mniej razy w tygodniu, 10 procent wśród tych, którzy jedli ryby, ale nie mięso, i 14 procent wśród wegetarian i wegan, w porównaniu do tych, którzy jedli ryby, ale nie mięso Ci, którzy jedli mięso więcej niż pięć razy w tygodniu.
Porównując częstość występowania określonych nowotworów z dietą uczestników, autorzy stwierdzili, że ci, którzy jedli mięso pięć lub mniej razy w tygodniu, mieli o 9 procent mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, w porównaniu z tymi, którzy jedli mięso więcej niż pięć razy w tygodniu . Odkryli również, że ryzyko raka prostaty było o 20 procent niższe wśród mężczyzn, którzy jedli ryby, ale nie mięsa io 31 procent mniej wśród mężczyzn stosujących dietę wegetariańską, w porównaniu z tymi, którzy jedli mięso więcej niż pięć razy w tygodniu. Kobiety po menopauzie, które jadły dietę roślinną, miały o 18 procent mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi w porównaniu do kobiet, które jadły mięso więcej niż pięć razy w tygodniu. Jednak wyniki wskazują, że dzieje się tak dlatego, że wegetarianki miały zwykle niższy wskaźnik masy ciała (BMI) niż kobiety, które jadły mięso.
Naukowcy ostrzegają, że obserwacyjny charakter ich badania nie pozwala na wyciągnięcie wniosków na temat związku przyczynowego między dietą a ryzykiem raka. Ponadto, ponieważ dane żywieniowe UK Biobank zostały zebrane w jednym momencie, a nie w ciągłym okresie, mogą one nie być reprezentatywne dla diety przez całe życie uczestników.
Autorzy zasugerowali, że przyszłe badania mogłyby zbadać związki między dietami z niewielką ilością mięsa lub bez mięsa a indywidualnym ryzykiem raka w większych populacjach z dłuższymi okresami obserwacji.
Ten artykuł został opublikowany z kanału agencji prasowej bez modyfikacji tekstu.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków