„Och, przeoczyłem jedną” – mówi Johnson, trzymając małą roślinę strączkową kciukiem i palcem wskazującym.
Duże gospodarstwa mają technologię, która to robi; Johnson robi to ręcznie.
Brett Johnson zbiera połamaną, odbarwioną fasolę w sklepie na swojej posiadłości poza Moose Lake w poniedziałek po południu, 29 listopada 2021 r. Jed Carlson / Superior Telegram
Ona jest z tyłu polski rolnikProces produkcji suchej fasoli i produkcja suchej fasoli w Moss Lake. To drugi rok Johnsona na 40 akrach.
„COVID pokazał, że łańcuchy dostaw nie zawsze działają. Jako społeczeństwo wiemy, że musimy trzymać się blisko domu, gdy coś jest tak ważne jak nasze jedzenie” – powiedział Johnson.
Dorastasz myśląc, że istnieje ograniczona liczba rodzajów fasoli – pinto, nerkowata, czarna – ale wiele z nich ma lepszy smak i wiele cech, które nie są poszukiwane w rolnictwie na dużą skalę, ponieważ nie trzymają się dobrze lub nie t mają wysokie plony, powiedział Johnson.
Wybierz ją w oparciu o jej naturalne piękno i smak.
Brett Johnson trzyma torbę polskich rolników King Early Beans w sklepie na swojej posiadłości poza Moss Lake w poniedziałek po południu, 29 listopada 2021 r. Jed Carlson / Superior Telegram
W sklepie Johnsona stały worki Jacob’s Cattle, żywej kasztanowej fasoli z białymi plamkami; Calypso jest podobny do Dalmacji, z czarnymi i białymi plamami.
Arikara, Marfax i Tiger’s Eye należą do dziesięciu gatunków uprawianych przez Johnsona. Niektóre z odmian, które uprawiasz, wywodzą się z rdzennych plemion Ameryki Północnej i Południowej. Powiedziała, że rolnicy mają szczęście, że mogą uprawiać te fasole, na których zachowanie inne pokolenia poświęciły czas.
Johnson ukończył college z wykształceniem podstawowym. Następnie zapisała się, aby uczyć angielskiego za granicą i przeniosła się na pół roku do Kazachstanu.
„Każdy wokół mnie ma ogród, wszyscy wokół mnie hodują zwierzę na mięso, a ja przyniosłem ten dom i założyłem ogród na podwórku mojej matki” – wspomina.
Następnie rozpoczęła szkolenie w rolnictwie na południu Alaski i Wisconsin, zanim ostatecznie rozpoczęła pracę w Food Farm i Stone’s Throw Farm w Rinshall w Minnesocie. Pochodząca z St. Paul mieszkała w Duluth przez pięć lat, zanim kupiła Moose Lake Farm.
Wkład Catherine Conover w zdjęcie
Kathryn Conover, współwłaścicielka Stone’s Throw, połączyła wspieranych przez społeczność członków rolnictwa z Polish Farmer for Beans.
Johnson pracuje w Conover Land od pięciu lat i jest jej jedynym pracownikiem w tym sezonie. „Pierwszych kilka razy, kiedy ze mną pracowała, wiedziałem, że będzie ode mnie szybsza we wszystkim i nie przeszkadzało mi to” – wspomina Conover. „Jest naprawdę oddaną osobą, która ciężko pracuje… Jestem z niej taka dumna”.
Ten obraz został nadesłany przez Marie Dragic
Conover przywiązał Mary Dragic do farmy Johnsona.
Dragich z Duluth wolał wspierać miejscowych rolników; Powiedziała, że praktyki są bardziej zrównoważone i „lubię trzymać pieniądze w społeczności”, wspierając ludzi wykonujących pracę i wiedząc, kim są i jak uprawiana jest żywność.
Dragic uprawiała fasolę we własnym ogrodzie i było to trudne zadanie. Praca, którą wkładasz w dwie filiżanki fasoli, to po prostu za dużo i nie posuwa się zbyt daleko. „Dostanie 7 funtów fasoli od Brit jest wspaniałe”, powiedział Dragic, dodając: „Wspaniale jest mieć możliwość zakupu źródła białka od kogoś w drodze”.
Brett Johnson zbiera wczesną fasolę królewską ze strąków w stodole w poniedziałek po południu, 29 listopada 2021 r., Na swojej farmie niedaleko Moose Lake. Jed Carlson / Superior Telegram
Nazwa jej działalności to hołd dla historii rolnictwa jej rodziny.
Rodzina jej matki wyemigrowała z Polski do Minnesoty w 1881 roku. „Wiele osób w swojej historii ma związek z rolnictwem” – powiedziała.
Johnson’s Moose Lake Farm to mały zakład mleczarski w latach 70., w którym było więcej bydła i siana niż warzyw.
Dzieli sklep ze swoim partnerem i są w toku elementy stolarki poświęcone gospodarstwu, a także stroje pszczelarzy dla ich indywidualnej pszczoły do tej pory.
Jej działki są ogrodzone elektrycznie, a w planach jest modernizacja systemu nawadniania.
Johnson posadził około półtora akra i planuje kontynuować budowę gleby.
Wiadro pełne fasoli Jacob’s Cattle jest w magazynie w poniedziałek po południu, 29 listopada 2021 roku, na farmie Bretta Johnsona pod Moss Lake. Jed Carlson / Superior Telegram
Sama fasola jest bardzo lekka na ziemi, powiedziała. Utrwalają własny azot. Nie są bardzo ciężkimi karmnikami i nie trzeba ich często nawozić.
Uprawa fasoli różni się nieco od uprawy warzyw.
Jakie niezapisane nasiona z poprzedniego roku otrzymał Johnson z Iowa lub Vermont. Posadziłem w czerwcu. Przyjdź we wrześniu, kiedy rośliny są brązowe i trochę suche, mogą zacząć zbierać; Do sprzedaży będą gotowe dopiero w październiku.
Po wyciągnięciu ręcznym rośliny fasoli suszą się przez kilka dni w kupie. Następnie Johnson wrzuca wiązkę po wiązce do zmodyfikowanego rębaka, który młóci i oddziela nasiona.
Wygrywa rośliny, umieszczając je przez duży ekran i wrzucając je do wiader przed wentylatorem w pudełku, aby dodatkowo wysuszyć. Następnie sortowanie i dalsze sortowanie w celu usunięcia rozdrobnionych ziaren, które zmieniają kolor, aby przygotować je do sprzedaży.
Susza nie wpłynęła na plon tak bardzo, jak wilgotny wrzesień, powodując, że przykrywała i przesuwała fasolę do środka i na zewnątrz, aby zapewnić odpowiedni okres suszy. „Jeśli pozwolisz im siedzieć zbyt długo z wilgocią, pękną w rębaku” – powiedziała.
Johnson zarobił w tym roku około 500 funtów.
„Rolnictwo to osobiste wyzwanie. Wszystko jest możliwe, to tylko kwestia tego, ile energii i czasu możesz w to zainwestować. Czy zdołasz wytrzymać tę drugą godzinę, nawet w deszczową, deszczową pogodę. Co może Cię motywować i motywować ty.”
„Produktem końcowym jest to, co robi”.
More Stories
Czy należy Ci się odszkodowanie po wyroku sądu w sprawie finansowania samochodu? | Sektor finansowy
Regulowane opłaty kolejowe w Anglii wzrosną o 4,6%, aby pokonać inflację w 2025 r. | Ceny kolei
Dyrektor generalny Tesli, Elon Musk, odważnie twierdzi, że będzie to ogromne wyzwanie dla Optimusa