Dr Marilyn Glenville wyjaśniła: „Ludzie z chorobą Alzheimera [a form of dementia] Stwierdzono niedobór neuroprzekaźnika acetylocholiny. Mówi się, że neuroprzekaźnik jest „krytyczny” dla zdrowia mózgu. Cholina jest początkowym budulcem acetylocholiny” – kontynuował dr Glenville. Występuje w dużych ilościach w jajach. żółtko. „Dlatego żółtko jest jednym ze składników, który ludzie mogą włączyć do swojej diety, aby zapobiec chorobom mózgu.
płytka amyloidowa
Stowarzyszenie Alzheimera wyjaśniło, że „blaszki tworzą się, gdy fragmenty białek zwane grudkami amyloidu tworzą razem”.
Organizacja charytatywna kontynuowała: „Małe grudki mogą zapobiegać sygnalizacji między komórkami w synapsach.
„Mogą również aktywować komórki układu odpornościowego, które powodują stany zapalne i pochłaniają nieprawidłowo działające komórki.
„Płytki mają tendencję do rozprzestrzeniania się w Corti w przewidywalny sposób w miarę postępu choroby Alzheimera”.
nie przegap
We wczesnych stadiach choroby, przed wykryciem objawów, w obszarach mózgu zaangażowanych w uczenie się i pamięć, a także w myślenie i planowanie, tworzą się blaszki.
Gdy choroba postępuje umiarkowanie, chorzy zaczynają doświadczać problemów z pamięcią i myśleniem, które zakłócają pracę lub życie społeczne.
Mogą pojawić się zamieszanie dotyczące radzenia sobie z pieniędzmi, wyzwania mogą odgrywać rolę w wyrażaniu siebie, a problemy z organizacją ich myśli stają się bardziej widoczne.
„Wiele osób z chorobą Alzheimera jest diagnozowanych po raz pierwszy na tych etapach” – powiedziała organizacja charytatywna.
W miarę postępu choroby Alzheimera ludzie mogą doświadczać zmian osobowości.
Ponadto mogą wystąpić zmiany w zachowaniu, a także trudności w rozpoznaniu bliskich.
Płytki mogą również rozprzestrzeniać się na obszary mózgu zaangażowane w mówienie i rozumienie mowy, a także na obszar, w którym dana osoba jest w stanie zrozumieć swoje ciało w odniesieniu do otaczających go rzeczy.
Stosowanie „zdrowej dla serca diety” o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych jest jednym z najlepszych sposobów na zmniejszenie ryzyka rozwoju demencji.
Ta dieta obejmuje orzechy, zboża, owoce, warzywa i zioła.
Organizacja zaleca „ograniczenie spożycia czerwonego mięsa” oraz zastąpienie masła zdrowymi tłuszczami, takimi jak oliwa z oliwek.
Organizacja proponuje również spożywanie ryb i drobiu „przynajmniej dwa razy w tygodniu”.
Co więcej, korzystne jest ograniczenie użycia soli w jakiejkolwiek żywności.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Bardziej ekologiczne wybory, bystrzejsze umysły: badania łączą zrównoważony rozwój i zdrowie mózgu
Coraz częstsza liczba chorób przenoszonych przez komary w Europie – jak bardzo martwią się naukowcy? | Transmisja
Badanie asocjacji całego genomu pozwala zidentyfikować genetyczne czynniki ryzyka demencji