Zimą dzieci są bardziej podatne na przeziębienia i grypę. Oto 5 zdrowych przepisów, które warto włączyć do zimowej diety swoich dzieci.
Wraz ze spadkiem temperatur zima zmusza nas do zabrania ze sobą grzejników pokojowych, ciepłych ubrań itp. Chociaż ładna, świeża i chłodna pogoda brzmi ładnie, niesie ze sobą wiele problemów zdrowotnych. Jest to szczególnie niebezpieczne dla dzieci. Zimą dzieci są podatne na ból gardła, przeziębienie, grypę itp. Dlatego bardzo ważne jest, abyśmy zapewnili im zbilansowaną i pożywną dietę, która sprawi, że ich układ odpornościowy będzie wystarczająco silny, aby poradzić sobie z zimną pogodą. Zimowa dieta dla dzieci powinna być mieszanką różnych składników odżywczych.
Najlepsze pokarmy, które można dodać do zimowej diety dzieci
1. Marchew
Marchew zawiera beta-karoten, witaminę A, błonnik i przeciwutleniacze. Wszystkie te składniki odżywcze pomagają zwiększyć odporność i wzrok. Ponadto pomaga chronić dzieci przed infekcjami wirusowymi.
2. Bajra
Bajra jest bogatym źródłem energii i składników odżywczych, dzięki czemu jest doskonałym pożywieniem dla dzieci.
3. Daty
Daktyle zawierają składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały, takie jak wapń, żelazo i magnez, które pomagają utrzymać ciepło maluchów.
Przeczytaj także
Przeczytaj także: Daktyle mogą być najlepszym lekarstwem na alergie zimowe
4. Słodkie ziemniaki
Wiadomo, że słodkie ziemniaki mają właściwości wytwarzające ciepło. Zawiera również dużą ilość beta-karotenu i witaminy C, które mogą wzmocnić nasz układ odpornościowy.
Zdrowe przepisy kulinarne, które można dodać do zimowej diety dzieci
Oto kilka pysznych i łatwych w przygotowaniu przepisów, które pomogą Ci włączyć je do zimowej diety Twoich dzieci:
Wybierz tematy, które Cię interesują i pozwól nam spersonalizować Twój kanał.
Spersonalizuj teraz
1. Placki marchewkowe
składniki
- Marchew czerwona (starta) – 2 miski
- Mleko (skondensowane) – 50-60 ml
- Mleko w proszku – 20 gramów
- Suszone owoce – kilka
- Mleko – ½ szklanki
droga
1. Przynieś patelnię z powłoką nieprzywierającą i smaż startą marchewkę, aż wilgoć odparuje.
2. Dodaj do tego pół szklanki mleka.
3. Przykryj i gotuj, aż marchewka będzie miękka, następnie dodaj mleko w proszku i dobrze gotuj.
4. Dodaj do niego skondensowane mleko. Dobrze wymieszaj, aż stanie się średnio gęsty.
5. Po zakończeniu ostudź.
6. Do formy na muffiny włóż masło i mąkę pszenną. Nie, wlej mieszankę marchewkową do formy, aż będzie do połowy pełna.
7. Rozgrzej frytownicę w temperaturze 180°C przez 5 minut. Foremki włożyć do frytownicy i piec w temperaturze 170°C przez 10 minut.
8. Przełóż na talerz i podawaj na gorąco.
2. Zupa z pieczonej marchewki
składniki
- Marchew pokroić w kostkę – 3
- Masło – 4 łyżeczki (łyżeczki)
- Czarny pieprz w proszku – szczypta
- Kminek w proszku – ½ łyżeczki
- Miód – 1 łyżeczka
- Woda – 1 szklanka
- Oregano – ½ łyżeczki
- Świeży sok z cytryny – 1 łyżeczka
- Bulion warzywny – 1 miska
- Sól dla smaku
- Olej spożywczy – do smarowania
droga
1. Nastaw piekarnik na 200°C i rozgrzej go.
2. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem kuchennym. Dodaj do niego marchewkę, pieprz i masło. Piec, aż marchewki staną się jasnobrązowe.
3. Do robota kuchennego dodaj pieczoną marchewkę, oregano i wodę. Wymieszaj i zrób puree.
4. Na patelnię wlać masło, dodać nasiona kminku i dusić przez minutę. Na patelnię dodać puree z marchwi, miód, sok z cytryny, pieprz, sól i bulion warzywny. Pozostaw mieszaninę do wrzenia na 5-10 minut.
5. Podawać gorące.
Przeczytaj także: Te trzy wzmacniające odporność zupy roślinne zapewnią Ci bezpieczeństwo i ciepło tej zimy
3. Pizza Bajra
składniki
- Mąka Bajra – 1 miska
- Sos do pizzy – 2 łyżki (łyżki)
- Ser (tarty) – 2 łyżki
- Posiekane warzywa (pomidory, papryka, cebula) – 1 szklanka
- Oregano – do smaku
- Płatki chili – do smaku
- Ghee – 1 łyżka stołowa
- Sól dla smaku
droga
1. Baza do pizzy – Wymieszaj mąkę bajra z solą. Dodaj tyle wody, aby wyrobić ciasto. Weź kilka porcji ciasta i zwiń je. Twórz idealne zaokrąglenia za pomocą okrągłego noża. Posypać suchą mąką bajra.
2. Podgrzej tawę i połóż na niej podstawę. Kontynuuj czyszczenie podstawy wodą podczas pieczenia na sucho na małym ogniu.
3. Grilluj na bezpośrednim ogniu, aż pizza stanie się chrupiąca, a następnie połóż na niej odrobinę ghee.
4. Na spód wylewamy sos do pizzy, dodajemy pokrojone warzywa, starty ser, oregano i płatki chili.
5. Wlej trochę ghee na tawę. Połóż pizzę na tawie i przykryj. Gotuj, aż ser się roztopi.
6. Podawaj gorące.
4. Zapisy historii
składniki
- Daktyle pestkowe – 200 gramów
- Ghee – 1 łyżka stołowa
- Posiekane migdały – 1 łyżka
- Posiekane orzechy nerkowca – 1 łyżka
- Posiekane orzechy włoskie – 1 łyżka
- Nasiona słonecznika – 1 łyżka
- Pestki dyni – 1 łyżka
- Nasiona kantalupa – 1 łyżka stołowa
- Nasiona arbuza – 1 łyżka
- Nasiona maku – 1 łyżka
- Sezam biały i czarny – 1 łyżka
droga
1. Wszystkie nasiona i suszone owoce upraż na patelni z 1 łyżką ghee na małym ogniu. Trzymaj to na boku.
2. Przygotuj pastę daktylową – Daktyle z pestkami namocz w ciepłym mleku na godzinę, następnie zmiksuj w blenderze na gładką pastę.
3. Dodaj tę pastę do miski z suszonymi owocami i dobrze wymieszaj.
4. Rozłóż mieszaninę na talerzu, aż ostygnie. Gdy ostygnie, uformuj masę w kształt pnia drzewa i włóż do lodówki.
5. Pozostawić do zamrożenia i podawać na zimno.
5. Kotlet z batatów
składniki
- Słodkie ziemniaki (gotowane) – 200 g
- Orzechy lisa – 50 g
- Orzeszki ziemne (prażone i mielone) – 3 łyżeczki
- – Zielona ostra papryka (drobno posiekana) – 1
- Imbir (drobno posiekany) – pół łyżeczki
- Liście mięty (drobno posiekane) -4
- Liście kolendry (drobno posiekane) – 1 łyżka.
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
- Nasiona kminku – ½ łyżeczki
- Kolendra w proszku – ½ łyżeczki
- Nasiona sezamu – 1 łyżka stołowa
- Garam Masala – ½ łyżeczki
- Sól dla smaku
droga
1. Wysuszyć orzechy lisa na małym ogniu. Zmiel go i zrób proszek.
2. Rozgnieć słodkie ziemniaki i dodaj sproszkowane orzechy lisa, zmielone orzeszki ziemne, liście kolendry, posiekane chilli, imbir, sok z cytryny i sól.
3. Dobrze wymieszaj, uformuj mały plasterek, a następnie posyp sezamem. Grilluj na małym ogniu z odpowiednią ilością oleju.
4. Podawać na gorąco z sosem miętowo-kolendrowym.
Chociaż te przepisy są zdrowe, pamiętaj, aby skonsultować się z lekarzem przed włączeniem ich do zimowej diety swoich dzieci.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków