Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

4 przybory kuchenne, których potrzebuje każdy domowy szef kuchni

Są to niezbędne elementy, które pomogą Ci ugotować prawie wszystko, co chcesz.

Kiedy dorastałem, moja rodzina często się przeprowadzała, mieszkaliśmy w małych mieszkaniach, a czasem nawet na żaglówce, więc wszystko w naszej kuchni – łącznie z garnkiem, patelnią/patelnią do smażenia, garnkiem i patelnią – zmieściło się w pudełku. Jedno jest ukryte w z tyłu naszego hatchbacka Chevroleta. W tych garnkach mogliśmy ugotować prawie wszystko, ponieważ można było w nich łatwo przygotować zupę pomidorową, naleśniki z jagodami, kraba na parze, smażony ryż i każdą inną potrawę, na jaką mieliśmy ochotę.

Po kilkudziesięciu latach mieszkania w domu jednorodzinnym z dużą ilością miejsca do przechowywania w kuchni, przeprowadziliśmy się z mężem do mieszkania z dwiema sypialniami, w którym było mniej miejsca na specjalistyczny sprzęt. Podziękowawszy za 11-litrowy garnek do makaronu, miedzianą patelnię do naleśników i nieporęczną żeliwną patelnię o wadze 4,5 kg, moja usprawniona kuchnia skupia się teraz na czterech – a może pięciu – patelniach, które pomieszczą każdą rodzinę od śniadania do kolacji.

Jeśli budujesz kuchnię, zamiast ją zmniejszać, nie bój się kupować pojedynczych patelni, a nie kompletnego zestawu, zwłaszcza że patelnie są dostępne w oszałamiającej gamie materiałów. „Jestem fanką minimalizmu, jeśli chodzi o narzędzia kuchenne, ponieważ mieszkam w Nowym Jorku” – mówi Elinor Houghton, autorka książki Minimalist Kitchen Tools. Encyklopedia narzędzi kuchennych„Ale gdziekolwiek mieszkasz, warto mieszać i dopasowywać różne rodzaje przyborów kuchennych, aby móc je dostosować dokładnie do rodzaju przygotowywanej żywności”. A jeśli zbliża się wydarzenie, podczas którego przygotowujesz specjalne danie lub ucztę dla tłumu, rozważ pożyczenie specjalnych przyborów od sąsiadów lub od jednej z lokalnych grup Buy Nothing. Twoje szafki kuchenne będą Ci wdzięczne.

Kiedy już zdecydujesz, jaki rodzaj patelni kupić, musisz wybrać materiały, z których są wykonane. Patelnie ze stali nierdzewnej doskonale nadają się do gotowania, podczas gdy naczynia kuchenne z twardego anodowanego aluminium (wykonane z aluminium, stali nierdzewnej lub ceramiki) mają powierzchnię podobną do patelni z powłoką nieprzywierającą, ale mogą wymagać trochę oleju podczas gotowania. Naczynia kuchenne z powłoką nieprzywierającą, pokryte syntetycznym polimerem, mogą być ważne dla Twojego stylu życia, ponieważ zmniejszają ilość oleju kuchennego i zapewniają szybsze czyszczenie, podczas gdy Twoje preferencje mogą obejmować tradycyjne naczynia żeliwne lub szklane. Mieszaj i dopasowuj, aby każda patelnia, po którą sięgniesz, była dla Ciebie odpowiednia.

READ  Finał Euro 2020: gdzie Włochy i Anglia mogą wygrać lub przegrać

A teraz o podstawach: po kilku modyfikacjach dostosowanych do Twojego stylu życia te cztery przybory staną się narzędziami pracy, na których polegasz każdego dnia.

Żeliwne piekarniki holenderskie mogą obsługiwać szeroką gamę przepisów.  Zdjęcie/The Washington Post
Żeliwne piekarniki holenderskie mogą obsługiwać szeroką gamę przepisów. Zdjęcie/The Washington Post

piekarnik

„To jest patelnia, której prawdopodobnie używam najczęściej” – mówi Houghton. „Można w nim upiec chleb, ugotować fasolę, a nawet upiec w nim całego kurczaka”. Te krótkie, szerokie garnki są zwykle wykonane z żeliwa i często są emaliowane, mają hermetyczną pokrywkę i nadają się do przygotowywania szerokiej gamy przepisów. Houghton sugeruje opcję o pojemności 4,5 litra, która jest wystarczająco duża do gotowania chili i gulaszu, a jeśli wybierzesz owalny, a nie okrągły, będzie to idealny rozmiar i kształt do gotowania długiego makaronu, eliminując potrzebę używania większego garnka.

Patelnie przydadzą się do smażenia, przyrumieniania, a nawet gotowania makaronu.  Zdjęcie/The Washington Post
Patelnie przydadzą się do smażenia, przyrumieniania, a nawet gotowania makaronu. Zdjęcie/The Washington Post

Patelnia o średnicy 30 cm (lub dwie)

Istnieją dwa rodzaje tych płytkich, okrągłych patelni: jedna ma proste, nieco wyższe boki, zwana patelnią i świetnie nadaje się do zarumieniania, smażenia, a nawet gotowania makaronu, natomiast druga (znana jako patelnia lub patelnia sauté) ma krótsze, ukośne boki, doskonale pasują do tostów francuskich i kanapek z grillowanym serem oraz jajek sadzonych. „Niezależnie od tego, jaki rodzaj patelni wybierzesz, zdecydowanie kupiłbym do niej pokrywkę” – radzi Houghton. „Dzięki temu możesz używać jej do gotowania na parze, smażenia i smażenia – to mnóstwo funkcji w jednej patelni”. Wybierając dwie, wiele osób wybiera patelnię nieprzywierającą ze skośnymi bokami, do łatwego obracania naleśników i jajek, a następnie ciężką patelnię stalową lub żeliwną o prostych bokach (lub patelnię), którą można również wstawić do piekarnika do pieczenia chleba kukurydzianego — z pokrywką pasującą do obu patelni.

Niezbędny jest głęboki garnek o prostych ściankach.  Zdjęcie/The Washington Post
Niezbędny jest głęboki garnek o prostych ściankach. Zdjęcie/The Washington Post

Garnek o pojemności 2-3 litrów

Garnek to głęboka, okrągła miska o prostych ściankach z rączką, idealna do przygotowania ryżu, sosu czy jajek na twardo. W moim bezdzietnym domu dwulitrowy garnek jest odpowiedniej wielkości, ale trzylitrowy garnek może być bardziej praktyczny w przypadku większych rodzin, takich jak Houghtonowie, gdy regularnie przygotowują dla dzieci garnek płatków owsianych na śniadanie.

READ  Jak optymalnie wykorzystać klimatyzację
Każda kuchnia potrzebuje frytkownicy dostosowanej do potrzeb szefa kuchni.  Zdjęcie/The Washington Post
Każda kuchnia potrzebuje frytkownicy dostosowanej do potrzeb szefa kuchni. Zdjęcie/The Washington Post

Patelnia z dziką kartą

To patelnia, którą możesz modyfikować według własnych potrzeb. Dla mnie jest to patelnia ze stali węglowej, której używam kilka razy w tygodniu; Dla Ciebie może to być patelnia o pojemności 7 litrów, na której przygotujesz niedzielny obiad dla babci, lub może to być patelnia o średnicy 15-18 cm, której rozmiar będzie odpowiedni do Twojego ulubionego dania z jajkiem sadzonym.

Więcej pomysłów na kuchnię

Od przepisów po wskazówki dotyczące pokojów – spraw, aby Twoja kuchnia pracowała dla Ciebie.