Konferencja była niepowtarzalną okazją do spotkania z przedstawicielami władz samorządowych, uczelni wyższych, dostawców, klientów oraz innych interesariuszy, którzy od trzech dekad towarzyszą firmie w jej rozwoju.
Goście odwiedzają Farmę Ziemniaczaną w Polsce
Przed konferencją odbyła się część terenowa, podczas której goście mieli okazję zobaczyć gospodarstwo oraz kwitnące pola ziemniaczane.
Adam Klasa, prezes zarządu Farm Frites Poland Dua, otwierając konferencję, wspomniał, że na początku lat 90. Gerrit de Bruin, założyciel holenderskiej firmy Farm Frites, poszukiwał miejsca pod budowę frytek w Polsce uznał, że warunki glebowo-klimatyczne na Pomorzu Środkowym są optymalne dla rozwoju uprawy ziemniaków.
Ponieważ jednak polskie odmiany, choć bardzo smaczne w bezpośredniej konsumpcji, wielkością i kształtem nie nadawały się do produkcji ziemniaków długich na styl amerykański, konieczne było sprowadzenie odmian ziemniaków smażonych do Polski i ich uprawa według zachodnich technik. I tego właśnie dokonała firma Farm Fritz Poland Dua, stając się wzorem nowoczesnej agronomii i dobrych praktyk rolniczych dla innych polskich gospodarstw.
Jarosław Wackowicz, Członek Zarządu Farm Fritz Poland Dua, przypomniał historię gospodarstwa, począwszy od wprowadzania nowych technologii uprawy w Polsce w latach 90. uzyskać certyfikat GlobalG.AP (wtedy EUREPGAP) , 2008, kiedy farma stała się flagową farmą McDonald’s poprzez przystąpienie do globalnego programu McDonald’s Flagship Farm.
Wskazał również na aktualne wyzwania gospodarstwa, wśród których na pierwszy plan wysuwają się zmiany klimatu, a także kierunki dalszego rozwoju z wykorzystaniem sztucznej inteligencji oraz w oparciu o dobre praktyki rolnictwa zrównoważonego i regeneracyjnego.
W kolejnych wystąpieniach dr. O przyszłości żywienia roślin opowiadał Dariusz Wyczling z Procam, Paweł Kaczmarek z Top Farms Wielkopolska przedstawił założenia rolnictwa regeneracyjnego, dr M. Jacek Skudlarski z Wydziału Techniki Rolnictwa i Leśnictwa SGGW przedstawił, jak będzie wyglądało rolnictwo precyzyjne w przyszłości, opracowując koncepcję Rolnictwa 4.0.
W ostatniej prezentacji Małgorzata Bojańczyk z Polskiego Towarzystwa Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności mówiła o ewolucji oczekiwań konsumentów w zakresie produkcji żywności. Podkreślono rosnącą świadomość konsumentów w kontekście roli żywności w ich życiu, a jednocześnie chęć ochrony klimatu i środowiska.
Dyskusja o przyszłości uprawy ziemniaków w Polsce
Konferencja zakończyła się dyskusją na temat przyszłości uprawy ziemniaków w Polsce, z udziałem Pawła Kaczmarka z Top Farms Wielkopolska, Tomasza Korbiewskiego z McDonald’s Polska oraz dr inż. Jacek Skodlarski z SGGW, Radoslav Ogrodnik z Prokam Polska i Karol Pikutowski z Farm Fritz Poland DOA.
Wykorzystanie maszyn autonomicznych w gospodarstwach ziemniaczanych w Polsce
Kierujący komisją Yaroslav Waković prosił m.in. o zastosowanie nowoczesnych rozwiązań w uprawie ziemniaków. I już wkrótce dr Skudlarsky widzi na polach autonomiczne maszyny, które wykonają kilka zabiegów, dzięki czemu rolnik będzie miał więcej czasu dla swojej rodziny.
Poruszono również kwestię nawozów i środków ochrony roślin oraz wprowadzania biorozwiązań.
Tomasz Kurpiewski z McDonald’s Polska podkreślił odpowiedzialność dużych marek za bezpieczeństwo i produkcję żywności w sposób zrównoważony. Konferencja zakończyła się tortem urodzinowym oraz życzeniami dla kierownictwa i pracowników firmy.
„Internetowy ewangelista. Pisarz. Zapalony alkoholik. Miłośnik telewizji. Ekstremalny czytelnik. Miłośnik kawy. Bardzo upada.”
More Stories
„Majestatyczna jasność”: Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie znajduje nową stałą siedzibę | Wakacje w Polsce
Ochama wkracza do Europy, uruchamiając nowy magazyn w Polsce, aby zwiększyć efektywność
Polska może pozyskać inwestycje w pobliżu