Zdrowe życie polega na równoważeniu grup żywności i nie całkowitym unikaniu niektórych pokarmów. Niektóre produkty spożywcze zyskały złą reputację, ponieważ powodują problemy, gdy są spożywane w nadmiarze. Eksperci twierdzą, że możemy się tego pozbawiać karmić Unikając niektórych pokarmów. Niektóre diety zalecają całkowite wyeliminowanie z posiłków węglowodanów, tłuszczów lub cukru, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Umiar jest kluczem
Zdrowe tłuszcze, takie jak ghee i masło, są czasami pomijane przez osoby dbające o zdrowie, ponieważ uważa się, że sprawiają, że jesteśmy otyli i zwiększają ryzyko wielu chorób. Z drugiej strony, nie jedząc zdrowych tłuszczów, możemy zwiększyć ryzyko chorób serca, a nawet wysokiego poziomu cholesterolu.
„Tłuszcz jest potrzebny organizmowi. Nasze mózgi, nasz układ nerwowy, nasze nerwy, nasz układ przewodzący, wszystkie działają na tłuszczach. Najlepszą formą diety jest zbilansowana dieta. Należy unikać tylko tłuszczów trans występujących w ulicznym jedzeniu. Gotuj jedzenie w kółko, bez przerwy nad ogniem.” Dr Ashok Seth, szef Instytutu Kardiologicznego Fortis Escorts w New Delhi, powiedział HT Digital w wywiadzie.
Przeczytaj także: Obalono dziewięć mitów na temat jedzenia
Dr Dexa Bhavsar, ekspert od ajurwedy, obala trzy powszechne mity na temat jedzenia.
Mit 1: Ryż tuczy
fakt: „Ryż nie tuczy, ale twoja chciwość tak. Jeśli codziennie jesz ryż z umiarem, nie przytyjesz. Proponuję ryż (khishdi) wszystkim moim pacjentom, którzy schudli. Co jeść, jak jeść i jak jeść” – mówi dr Bhavsar.
„Codzienne spożywanie ryżu basmati podczas prowadzenia siedzącego trybu życia może zdecydowanie przytyć, wywołać cukrzycę, a nawet problemy z sercem. Brązowy ryż (jeśli jadłeś go przez długi czas), czerwony ryż, ryż sona masouri i ręcznie mielony ryż są lekkostrawne Nie obciążają jelit i nie prowadzą do otyłości, dlatego najlepiej wybierać ryż z rozwagą.”
Mit 2: Mango prowadzi do cukrzycy
fakt: „Nie mango Ani żadne inne słodkie owoce, takie jak banan, jabłko z kremem itp., nie prowadzą do cukrzycy. Ekspert ajurwedyjski mówi, że to, co prowadzi do cukrzycy, to chciwość jedzenia więcej niż potrzebujesz, niewystarczająca ilość ćwiczeń i siedzący tryb życia.
Mit 3: ghee powodować cholesterol
fakt: „Nie powiedziałbym, że powoduje cholesterol, raczej powiedziałbym – poprawia cholesterol. Tak, dobrze słyszałeś. Ghee krowie A2 poprawia dobry cholesterol (HDL), a także pomaga utrzymać zdrowe tłuszcze w organizmie, które musi wchłaniać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak BV A, witamina D, witamina E i witamina K” – mówi dr Bhavsar.
„Nie sugeruję buffalo ghee, ponieważ jest nieco tłuste i nie jest odpowiednie dla wszystkich. Buffalo ghee jest dobre dla osób, które chcą przytyć. Mleko krowie i ghee A2 są zawsze preferowane, aby uzyskać maksymalne korzyści” – dodaje.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków