Od sezonowych sałatek po podpłomyki i mięsne (ale bezmięsne) burgery z grzybami – na pewno nie poczujesz, że niczego brakuje w tych satysfakcjonujących wegetariańskich przepisach.
Opanowanie kuchni wegetariańskiej polega na rozwijaniu technik gotowania i doskonaleniu podniebienia w celu uzyskania wspaniałych kombinacji smaków. Wydobycie zamierzonych smaków oznacza zapłatę
Jeśli szukasz czegoś wyjątkowo pysznego, warto rozważyć upieczenie tego w piekarniku lub usmażenie. Jeśli chcesz bardziej obfitego dania, powolne gotowanie będzie bardziej korzystne. Uderzył w coś delikatnego? Zostaw warzywa bez zmian i wybierz coś marynowanego lub karmelizowanego, które będzie uzupełnieniem świeżego dania z ogrodu.
Przekonasz się również, że niektóre sosy i przyprawy uzupełniają niektóre warzywa bardziej niż inne. Miso świetnie komponuje się z grzybami, bakłażanem i dynią. Parmezan dodaje ostrego smaku ziemistym wywarom, takim jak szparagi i jarmuż. Cytryna i limonka mogą pomóc złagodzić słoność smażonego sera Halloumi lub wolno gotowanego jackfruita.
Chodzi o eksperymentowanie i uczenie się, jak cieszyć się, wzmacniać lub przeciwdziałać nutom już obecnym w twoich składnikach.
Te przepisy są dobrym punktem wyjścia. Jeśli szukasz komfortu, istnieje wiele opcji rozgrzewających – pomyśl o wolno gotowanej fasoli chili w jednym garnku, bulionowym makaronie i gnocchi. Gdzie indziej wybierz ser Halloumi, tacos z owocami jackfruit, tosty z pieczoną kukurydzą i grzybami lub zapiekaną kanapkę.
Ta pyszna miska na brązowy ryż łączy w sobie wolno gotowane buraki srebrne i fasolę chili.
Do połówek papryki dodaj sezonowe warzywa wraz z kuskusem ugotowanym w aromatycznym bulionie warzywnym.
Chrupiący i ciągnący się ser Halloumi to najbardziej niesamowite nadzienie wegetariańskich tacos, z dodatkiem supersłodkiej salsy z mango równoważącej pyszne smaki.
Pyszne smaki tego wolno gotowanego wegetariańskiego makaronu ożywia obfita porcja wysokiej jakości oliwy z oliwek i posypka parmezanem.
Ten słony burger najlepiej smakuje z dużą porcją aioli, awokado i słodko-kwaśnymi piklami.
Ciesz się głębokim smakiem umami tego spaghetti i dopraw gałązką pietruszki. Mile widziana jest także dobra porcja sera.
Pieczony w piekarniku kalafior i szparagi dodają bogatego, pysznego smaku tej sycącej sałatce. Przygotuj dużą porcję karmelizowanych orzechów włoskich, aby dodać je do deserów.
To orzeźwiające danie jednogarnkowe zostało wzmocnione gotowaniem na bardzo małym ogniu, co wydobywa słodycz dyni i suszonych daktyli.
Jackfruit to klasyczna alternatywa dla bekonu, w połączeniu z miękkimi tortillami pszennymi i chrupiącymi, chłodzonymi ogórkami.
Jeśli nigdy nie próbowałeś grillowanego awokado, jest to idealny przepis do wypróbowania. Jest bardzo kremowy i uzupełniony głębszym smakiem. Lekka nuta skórki i soku z cytryny sprawia, że salaterka jest ładna i jasna.
Ta energetyczna tarta jest idealna na piknik lub lekki lunch. Kilka kropli ricotty oznacza dodatkową kremową konsystencję.
Kruche, tandetne i ciepłe – ten przepis na ciasto filo stanie się podstawą w miesiącach wiosennych i letnich. Podawać z ulubionym sosem (szczególnie sprawdzają się pomidory).
Nie wiesz, co zabrać na grilla? Spróbuj wegetariańskiego pasztetu grzybowego autorstwa eksperta od burgerów Martina Nordina z bogatym serem pleśniowym i karmelizowaną cebulą.
Dodatkowa szczypta imbiru dodaje chrupkości tym uroczym plackom, dzięki czemu danie serowe jest chrupiące i smaczniejsze.
Ten słony sos z oliwek będzie podstawą Twojej lodówki, dodając słony smak wielu Twoim ulubionym pikantnym potrawom.
Miso, grzyby i wolno gotowana dynia piżmowa – te delikatne kluski z kolendrą są pełne smaku.
Podawaj tę grillowaną sałatkę z bakłażana i kuskusu z solonym pieczywem i dobrym hummusem. Podmuchy słodyczy granatu zachwycą gości przyjęcia.
Kawałki parmezanu stanowią atrakcyjną posypkę tego prostego makaronu złożonego z cukinii i grzybów.
Zapiekana kanapka z serem to orzeźwiający posiłek w pracowitą noc — możesz zastąpić ser pleśniowy innym rodzajem sera lub wybrać coś rozpływającego się (pomyśl o mozzarelli lub gruyere).
Tę pikantną miskę można również podać na śniadanie, jeśli zostaną Ci resztki. Płynne żółtka dodają pysznej konsystencji czosnkowemu ryżowi.
Sztuczka związana z używaniem bok choy polega na tym, że jest lekko podsmażona – pozostaje przyjemna i chrupiąca, ale dobrze komponuje się z resztą posiłku.
Wolno pieczona passata pomidorowo-warzywna doskonale smakuje posypana płynnym serem. Na koniec dodaj bazylię i dużą ilość soli i pieprzu.
Karmelizowana cebula, dobrze przyprawiona fasola maślana i tymianek sprawiają, że ten jednogarnkowy posiłek jest pożywnym i rozgrzewającym daniem.
Ten przepis na placek można przygotować przez cały rok. Wiosną i latem pieczona kukurydza, kremowe awokado i chrupiąca sałata są dobrym towarzystwem.
Chrupiąca bułka tarta zmieszana z makaronem czosnkowym tworzy pocieszające danie, które możesz mieć zawsze pod ręką, kiedy tylko tego potrzebujesz.
Odblokuj ten artykuł i całą zawartość Viva Premium, subskrybując
„Fanatyk muzyki. Profesjonalne rozwiązywanie problemów. Czytelnik. Wielokrotnie nagradzany telewizyjny ninja”.
More Stories
Obietnice wyborcze Kamali Harris przypominają obietnice Jacindy Ardern
Wybory w USA: Joe Biden mógł pomóc Trumpowi w jego „śmieciowych” gafach.
Wydarzenie Trumpa w Madison Square Garden zostało zakłócone prymitywnymi uwagami wstępnymi