Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

25 przepisów na wegetariańskie obiady pełne smaku

25 przepisów na wegetariańskie obiady pełne smaku

Od sezonowych sałatek po podpłomyki i mięsne (ale bezmięsne) burgery z grzybami – na pewno nie poczujesz, że niczego brakuje w tych satysfakcjonujących wegetariańskich przepisach.

Opanowanie kuchni wegetariańskiej polega na rozwijaniu technik gotowania i doskonaleniu podniebienia w celu uzyskania wspaniałych kombinacji smaków. Wydobycie zamierzonych smaków oznacza zapłatę

Jeśli szukasz czegoś wyjątkowo pysznego, warto rozważyć upieczenie tego w piekarniku lub usmażenie. Jeśli chcesz bardziej obfitego dania, powolne gotowanie będzie bardziej korzystne. Uderzył w coś delikatnego? Zostaw warzywa bez zmian i wybierz coś marynowanego lub karmelizowanego, które będzie uzupełnieniem świeżego dania z ogrodu.

Przekonasz się również, że niektóre sosy i przyprawy uzupełniają niektóre warzywa bardziej niż inne. Miso świetnie komponuje się z grzybami, bakłażanem i dynią. Parmezan dodaje ostrego smaku ziemistym wywarom, takim jak szparagi i jarmuż. Cytryna i limonka mogą pomóc złagodzić słoność smażonego sera Halloumi lub wolno gotowanego jackfruita.

Chodzi o eksperymentowanie i uczenie się, jak cieszyć się, wzmacniać lub przeciwdziałać nutom już obecnym w twoich składnikach.

Te przepisy są dobrym punktem wyjścia. Jeśli szukasz komfortu, istnieje wiele opcji rozgrzewających – pomyśl o wolno gotowanej fasoli chili w jednym garnku, bulionowym makaronie i gnocchi. Gdzie indziej wybierz ser Halloumi, tacos z owocami jackfruit, tosty z pieczoną kukurydzą i grzybami lub zapiekaną kanapkę.

Fotografia: Babis Martens

Ta pyszna miska na brązowy ryż łączy w sobie wolno gotowane buraki srebrne i fasolę chili.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Do połówek papryki dodaj sezonowe warzywa wraz z kuskusem ugotowanym w aromatycznym bulionie warzywnym.

Zdjęcie/w zestawie
Zdjęcie/w zestawie

Chrupiący i ciągnący się ser Halloumi to najbardziej niesamowite nadzienie wegetariańskich tacos, z dodatkiem supersłodkiej salsy z mango równoważącej pyszne smaki.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Pyszne smaki tego wolno gotowanego wegetariańskiego makaronu ożywia obfita porcja wysokiej jakości oliwy z oliwek i posypka parmezanem.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Ten słony burger najlepiej smakuje z dużą porcją aioli, awokado i słodko-kwaśnymi piklami.

READ  COVID-19: W miarę zbliżania się firmy Omicron powrót do klasy może stanowić wyzwanie dla rodziców i szkół
Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Ciesz się głębokim smakiem umami tego spaghetti i dopraw gałązką pietruszki. Mile widziana jest także dobra porcja sera.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Pieczony w piekarniku kalafior i szparagi dodają bogatego, pysznego smaku tej sycącej sałatce. Przygotuj dużą porcję karmelizowanych orzechów włoskich, aby dodać je do deserów.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

To orzeźwiające danie jednogarnkowe zostało wzmocnione gotowaniem na bardzo małym ogniu, co wydobywa słodycz dyni i suszonych daktyli.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Jackfruit to klasyczna alternatywa dla bekonu, w połączeniu z miękkimi tortillami pszennymi i chrupiącymi, chłodzonymi ogórkami.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Jeśli nigdy nie próbowałeś grillowanego awokado, jest to idealny przepis do wypróbowania. Jest bardzo kremowy i uzupełniony głębszym smakiem. Lekka nuta skórki i soku z cytryny sprawia, że ​​salaterka jest ładna i jasna.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Ta energetyczna tarta jest idealna na piknik lub lekki lunch. Kilka kropli ricotty oznacza dodatkową kremową konsystencję.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Kruche, tandetne i ciepłe – ten przepis na ciasto filo stanie się podstawą w miesiącach wiosennych i letnich. Podawać z ulubionym sosem (szczególnie sprawdzają się pomidory).

Zdjęcie/w zestawie
Zdjęcie/w zestawie

Nie wiesz, co zabrać na grilla? Spróbuj wegetariańskiego pasztetu grzybowego autorstwa eksperta od burgerów Martina Nordina z bogatym serem pleśniowym i karmelizowaną cebulą.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Dodatkowa szczypta imbiru dodaje chrupkości tym uroczym plackom, dzięki czemu danie serowe jest chrupiące i smaczniejsze.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Ten słony sos z oliwek będzie podstawą Twojej lodówki, dodając słony smak wielu Twoim ulubionym pikantnym potrawom.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Miso, grzyby i wolno gotowana dynia piżmowa – te delikatne kluski z kolendrą są pełne smaku.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Podawaj tę grillowaną sałatkę z bakłażana i kuskusu z solonym pieczywem i dobrym hummusem. Podmuchy słodyczy granatu zachwycą gości przyjęcia.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Kawałki parmezanu stanowią atrakcyjną posypkę tego prostego makaronu złożonego z cukinii i grzybów.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Zapiekana kanapka z serem to orzeźwiający posiłek w pracowitą noc — możesz zastąpić ser pleśniowy innym rodzajem sera lub wybrać coś rozpływającego się (pomyśl o mozzarelli lub gruyere).

READ  Kupujacy po raz pierwszy? Oto jak zostać ogrodnikiem po raz pierwszy
Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Tę pikantną miskę można również podać na śniadanie, jeśli zostaną Ci resztki. Płynne żółtka dodają pysznej konsystencji czosnkowemu ryżowi.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Sztuczka związana z używaniem bok choy polega na tym, że jest lekko podsmażona – pozostaje przyjemna i chrupiąca, ale dobrze komponuje się z resztą posiłku.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Wolno pieczona passata pomidorowo-warzywna doskonale smakuje posypana płynnym serem. Na koniec dodaj bazylię i dużą ilość soli i pieprzu.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Karmelizowana cebula, dobrze przyprawiona fasola maślana i tymianek sprawiają, że ten jednogarnkowy posiłek jest pożywnym i rozgrzewającym daniem.

Fotografia: Babis Martens
Fotografia: Babis Martens

Ten przepis na placek można przygotować przez cały rok. Wiosną i latem pieczona kukurydza, kremowe awokado i chrupiąca sałata są dobrym towarzystwem.

Zdjęcie/w zestawie
Zdjęcie/w zestawie

Chrupiąca bułka tarta zmieszana z makaronem czosnkowym tworzy pocieszające danie, które możesz mieć zawsze pod ręką, kiedy tylko tego potrzebujesz.

Odblokuj ten artykuł i całą zawartość Viva Premium, subskrybując