Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

2023: Od salmonelli w Szwecji i Polsce po epidemie E. coli i zatruć pokarmowych

2023: Od salmonelli w Szwecji i Polsce po epidemie E. coli i zatruć pokarmowych

– opinia –

Podczas gdy Polska i salmonella spotkały się już wcześniej, w tym roku w Szwecji jaja i salmonella były mniej przewidywalne. Odnotowano alarmujący wzrost liczby przypadków zatruć pokarmowych, a w 2023 r. o Fukushimie powrócą do wiadomości.

I chociaż w tym roku słyszeliśmy więcej o Listerii w grzybach enoki, salmonella w chałwie, tahini i produktach na bazie sezamu oraz wirusowe zapalenie wątroby typu A w mrożonych jagodach wciąż gotują się na powierzchni.

Sojusz na rzecz zaprzestania identyfikacji chorób przenoszonych przez żywność
Na początku tego roku Alliance to Stop Chorób przenoszonych przez żywność ogłosiło listę 40 najlepszych specjalistów w dziedzinie bezpieczeństwa żywności w wieku poniżej 40 lat. Znalazłem się w gronie wyróżnionych.

Kubek przyniósł nieoczekiwany moment uznania i osiągnięcia zawodowego. Niestety, nie zapobiegło to wszystkim przypadkom, w których zespoły ds. komunikacji cytują mnie w związku z podanymi przeze mnie szczegółami lub wydają się mniej przydatne podczas próśb o informacje. Ponieważ bezpieczeństwo żywności jest wspólną odpowiedzialnością, chciałbym udostępnić społeczeństwu i nam więcej informacji. Kliknij tutaj Aby wyświetlić wszystkich 40 najlepszych specjalistów w dziedzinie bezpieczeństwa żywności w wieku poniżej 40 lat.

Najdziwniejsza epidemia 2023 roku
Tak naprawdę być może nie znamy najbardziej niezwykłych epidemii w tym roku, ale być może dowiemy się tego w przyszłości dzięki badaniom lub raportom. Ogólnie rzecz biorąc, chciałbym przedstawić dwie sugestie.

Po pierwsze, dużą epidemię w Finlandii ostatecznie powiązano z wysokim poziomem dodatków w tortillach.

W sierpniu w Mekelle dotkniętych zostało ponad 800 osób, w większości dzieci. Szeroko zakrojone badania wykazały wysokie stężenie propionianu wapnia w próbkach tortilli pochodzących z Polski. Propionian wapnia stosowany jest w produktach piekarniczych jako środek konserwujący. Stężenia w omawianych tortillach były dziesięciokrotnie wyższe niż w pozostałych tortillach.

Po drugie, epidemia w Portugalii jest powiązana z rodzajem chleba kukurydzianego. W lipcu zachorowało ponad 200 osób. Alkaloidy tropanowe (atropina i skopolamina) są wykrywane w bardzo wysokich stężeniach. W toku dochodzenia znaleziono dowody skażenia nasionami rodzaju Datura, rośliną, która może występować jako chwast na polach uprawnych.

READ  Bułgarska firma Digitall rozwija się w Polsce i celuje w wiodące centrum w Europie Środkowo-Wschodniej

Szwedzki ból głowy związany z jajami salmonelli
Ponieważ od 2003 r. Salmonellę enteritidis wykryto u kur niosek przeznaczonych do użytku komercyjnego tylko trzy razy, w Szwecji najprawdopodobniej problem z jajami salmonelli wystąpi w 2023 r. Dokładnie tak się stało po wykryciu tej bakterii w największym zakładzie produkcji jaj w kraju w grudniu 2022 r.

Od grudnia 2022 r. do lutego 2023 r. 82 osoby z 17 okręgów zostały zakażone Salmonella Enteritidis. Szczep ogniskowy był wielokrotnie wykrywany w CA Cedergren wiosną i latem pomimo szeroko zakrojonych działań porządkowych i wybraków kurczaków. Po skierowaniu jaj z zakładu do wstępnej obróbki cieplnej, we wrześniu produkcja została tymczasowo wstrzymana w celu dalszego oczyszczenia.

Izolaty w Szwecji są zbliżone do tych, które pojawiły się gdzie indziej, np. w Belgii w 2022 r. Podobne szczepy również od kilku lat powodują epidemie, a przypadki w wielu krajach są powiązane z jajami polskimi i hiszpańskimi. Jedna z sugestii jest taka, że ​​rasa istnieje w centralnej piramidzie hodowlanej. Dochodzenia w sprawie rozprzestrzeniania się Salmonelli wśród stad kur niosek w różnych krajach są kontynuowane na poziomie Unii Europejskiej.

Kurczak i jajka z salmonellą z Polski
Problem salmonelli w polskich produktach drobiowych jest powszechnie znany. Jako główny producent i eksporter tych produktów wystarczy problem w kilku firmach, aby wywołać poważny sygnał alarmowy. W 2022 r. w unijnym systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) wydano 190 powiadomień o Salmonelli w odniesieniu do produktów z mięsa drobiowego pochodzących z Polski.

W tym roku w Wielkiej Brytanii odnotowano 200 przypadków salmonellozy wywołanej różnymi szczepami Salmonella Enteritidis, przy czym dwa przypadki dotyczyły jaj, a trzy – mięsa drobiowego. W okresie od stycznia do października 2023 r. 14 krajów Unii Europejskiej, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych zgłosiło 335 zakażeń salmonellą u producentów w Polsce. Obawy dotyczące stosowania antybiotyków zgłoszono także w dochodzeniu przeprowadzonym przez ITV i Biuro Dziennikarstwa Śledczego. I gazeta Stróż.

W 2020 roku wystąpiło kilka ognisk choroby spowodowanych mrożonym kurczakiem panierowanym z Polski. Wzmocnione środki kontroli w 2021 r. poprawiły sytuację, mamy więc nadzieję, że w 2024 r. sytuacja ulegnie poprawie.

READ  Zapomnij o Dolinie Krzemowej – Polska jest wschodzącym europejskim centrum technologicznym

Poważna epidemia E. coli w Norwegii i Wielkiej Brytanii
Jedna z głównych epidemii w tym roku pojawiła się w Norwegii nie ze względu na jej rozmiar, ale ze względu na dotkliwość i lokalizację. Technicznie rzecz biorąc, nie ogłoszono jeszcze, że to koniec, ale bez żadnych aktualizacji od końca października, mam nadzieję, że to już koniec.

Norweski Instytut Zdrowia Publicznego (FHI) podał, że u 24 osób wykryto E. coli O26:H11. Była to jedna z najpoważniejszych epidemii E. coli w kraju. Piętnaście osób dotkniętych chorobą miało mniej niż 13 lat, a u dziewięciorga dzieci rozwinęła się niewydolność nerek znana jako zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS). Szczep ogniskowy wykryto w hamburgerach, ale inne mielone (mielone) produkty mięsne, które wykorzystują te same surowce, również zostały wycofane z rynku.

W Wielkiej Brytanii ognisko bakterii Escherichia coli (STEC) O183 wytwarzającej toksynę Shiga zainfekowało co najmniej 25 osób. Sześć osób trafiło do szpitala, u jednej rozwinął się zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), a jedna osoba zmarła. A ponieważ wciąż czekamy na raport dotyczący poważnej epidemii E. coli w Wielkiej Brytanii w 2022 r., może minąć trochę czasu, zanim dowiemy się więcej.

Ogniska zatruć pokarmowych i przypomnienia
Wydaje się, że w tym roku odnotowano więcej przypadków zatruć pokarmowych, z pewnością tych spowodowanych produktami komercyjnymi. Na początku roku mieliśmy w Australii przypadek zatrucia pokarmowego po spożyciu mleka migdałowego. W lipcu 11 osób, które zjadły w Hiszpanii rodzaj hiszpańskiego omletu, zachorowało, a we wrześniu 16 osób, które zjadły sardynki w restauracji we Francji, zachorowało na zatrucie pokarmowe.

Do incydentów doszło także w Argentynie i Wietnamie, a także we Francji w związku z papryczką chili w puszkach. W kilku krajach dokonano także kilku wycofań. Niektóre problemy obejmują nieprawidłowe przechowywanie produktów, brakujące instrukcje i chęć posiadania większej liczby produktów rzemieślniczych, lokalnych i domowych. Ludzie powinni rozumieć potencjalne ryzyko związane z taką produkcją i minimalizować je.

READ  Montunio zdobył litewską licencję płatniczą i rozszerzył występy w Polsce

Uwolnienie uzdatnionej wody w Fukushimie w Japonii
Japonia poczyniła postępy w realizacji planów uwolnienia do morza wody zmagazynowanej w elektrowni jądrowej Fukushima Daiichi. Wodę poddano oczyszczaniu w zaawansowanym systemie przetwarzania cieczy (ALPS) w celu usunięcia prawie całej radioaktywności z wyjątkiem trytu, który zostanie rozcieńczony.

Posunięcie to poparła Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej oraz wiele krajów, w tym Stany Zjednoczone. Jednak wśród krajów, które nałożyły ograniczenia na import produktów pochodzących z owoców morza z Japonii, znalazły się Chiny, Hongkong i Rosja. Zakaz ten jest przedmiotem toczących się dyskusji w Światowej Organizacji Handlu.

(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)